Twisting Courtyard

Entrance turning point
© Wang Ning
Courtyard
© Wang Ning
Reception area
© Wang Ning
Reception area
© Wang Ning
Kitchen
© Wang Ning
Dining room
© Wang Ning
Courtyard-bird's eye view
© Wang Ning
Courtyard-bird's eye view
© Wang Ning
Courtyard-bird's eye view
© Wang Ning
Wing-room
© Wang Ning
wing-room(tearoom mode)
© Wang Ning
wing-room(bedroom mode)
© Wang Ning
main room(resting area mode)
© Wang Ning
main room(bedroom mode)
© Wang Ning
washing room
© Wang Ning
wing-room(bedroom mode)
© Wang Ning
details
© Wang Ning
details
© Wang Ning
details
© Wang Ning
details
© Wang Ning
nightview
© Jin Weiqi
nightview
© Jin Weiqi
nightview
© Jin Weiqi
nightview
© Jin Weiqi
© Archstudio
Entrance
© Wang Ning
© Archstudio
© Archstudio
© Archstudio
© Archstudio
建筑师
ARCHSTUDIO
位置
年份
2017

Twisting Courtyard
Location: Paizihutong, Beijing
Project type: Residence renovation
Site area: 225.4㎡
Building area: 161.5㎡
Main material: gray brick, oak panels
Design time: 2016.06-2016.09
Construction time: 2016.10-2017.05
Design company: ARCHSTUDIO (www.archstudio.cn)
Chief designer: Han Wenqiang
Design team: Huang Tao
Furniture accessories: Song Guochao
Photographer: Wang Ning, Jin Weiqi
Text: Han Wenqiang

Twisting courtyard is located in Paizihutong, Dashilar Area, Beijing. It used to be a Siheyuan with one single entry. The purpose of the improvement is to upgrade the necessary infrastructure needed for modern life, thus turning this traditional courtyard, which mainly serve as a residence, into an attractive public space of Beijing Inner City.

1. Twist within regular layout.
The design aims at getting rid of the solemn and stereotyped impression given by Siheyuan, and creating an open and active living atmosphere. Based on the existing layout of the courtyard, the undulated floor is used to connect indoor and outdoor spaces of different height. And it is extended to the inside of the house, twisting into walls and roof, thus creating dynamic connection between inside and outside space. What's hidden within the curved wall is necessary auxiliary spaces such as kitchen, toilet and warehouse; while reception and dinning spaces are shown outside the curved wall and connect to the courtyard as a whole. Both indoor and outdoor floors are paved with gray brick. A hawthorn tree in the courtyard is kept and being part of the twisting landscape.

2. Twist between patterns of utilization.
The small yard is mainly used as urban public space while maintaining the possibility of using as a residence. The four houses can be rented for public events for purposes such as recreation, meeting and gathering. Meanwhile, they could be served as a family hostel with three bedrooms. Integrated furniture is used to enable the flexible switch of space scenes. Furniture boxes are inserted into the existing wood frames of east and west wings. Wood platform with lifting table hidden inside could be used as tearoom or bedroom. Bed wall and partitive soft curtain are also used in the main room on the north to meet multiple use requirements.

For building type “Siheyuan”, the courtyard is the core of living fun. "Twisting courtyard" makes micro-adjustment to relations between the parts to change the temperament of the courtyard space and to meet requirements of multiple use without changing the existing housing structure, making the traditional courtyard up-to-date and being integrated into modern urban life.

相关项目

  • Dialogue Center “Przełomy”
    KWK Promes architect
  • Hotel in Czorsztyn
    KWK Promes architect
  • Farmhouse with Lap Pool
    GLUCK+
  • Bar House
    GLUCK+
  • Bronx Preparatory Charter School, Bronx
    GLUCK+

杂志

以下出品方的其他项目 ARCHSTUDIO

爱马思艺术中心
中国
叠院儿
中国
光影的庭园 ——鼎石物流办公楼
Tangshan, 中国
镜花园
中国
山居
中国
四合宅
Tangshan, 中国