The SIX

Los Angeles
Photo © Tara Wucjik
 
 
Photo © Brooks + Scarpa
 
 
Photo © Brooks + Scarpa
 
 
Photo © Tara Wucjik
 
 
Photo © Tara Wucjik
 
 
Photo © Tara Wucjik
 
 
Photo © Tara Wucjik
 
 
Photo © Tara Wucjik
 
 
Photo © Tara Wucjik
 
 
Photo © Brooks + Scarpa
 
 
Photo © Tara Wucjik
 
 
Photo © Tara Wucjik
 
 
First Floor Plan
Drawing © Brooks + Scarpa
 
 
Second Floor Plan
Drawing © Brooks + Scarpa
 
 
Third Floor Plan
Drawing © Brooks + Scarpa
 
 
Fourth Floor Plan
Drawing © Brooks + Scarpa
 
 
Fifth Floor Plan
Drawing © Brooks + Scarpa
 
 
Section Perspective
Drawing © Brooks + Scarpa
 
 
Sustainability Diagram
Drawing © Brooks + Scarpa
 
 
Architects
Brooks + Scarpa Architects
Year
2015
Cost
1M - 100M
Stories
1-5 Stories

The SIX is a 52-unit LEED Platinum affordable housing project that provides a home, support services and rehabilitation for previously homeless and/or disabled veterans. It is located in the MacArthur Park area of Los Angeles. McArthur Park has one of the highest densities in the USA with over 38,000 people per square mile and a total population of 120,000 people in 2.72 square miles.

Offering shelter and comfort, The SIX breaks the prescriptive mold of the traditional shelter by creating public and private "zones" in which private space is deemphasized, in favor of large public areas. The organization of the space is intended to transform the way people live-away from a reclusive, isolating layout towards a community-oriented, interactive space.

The ground level contains offices, support spaces for the veterans, bike storage and parking while the second level has a large public courtyard. Surrounded by four levels of housing units with balconies wrapped with a wood screen made from recycle planking the courtyard has large openings with green roofs that visually connects the space to the street on the lower level beyond. This allows the tenants to enjoy a secured open space while still connecting to the larger community.
The uppermost level has a green roof, large public patio and edible garden with panoramic views of the area.

The SIX distinguishes itself from most conventionally developed projects in that it incorporates energy efficient measures that exceed standard practice, optimize building performance, and ensure reduced energy use during all phases of construction and occupancy. The planning and design of The SIX emerged from close consideration and employment of passive design strategies. These strategies include: locating and orienting the building to control solar cooling loads; shaping and orienting the building for exposure to prevailing winds; shaping the building to induce buoyancy for natural ventilation; designing windows to maximize day lighting; shading south facing windows and minimizing west-facing glazing; designing windows to maximize natural ventilation; utilizing low flow fixtures and storm water management; shaping and planning the interior to enhance daylight and natural air flow distribution. These passive strategies alone make this building 50% more efficient than a conventionally designed structure.

Client
Skid Row Housing Trust
Team
Angela Brooks - Principal-in-Charge, Lawrence Scarpa - Lead Designer, Emily Hodgdon, Chinh Nguyen, Diane Thepkhounphithack, Cesar Delgado, Mario Cipresso, Brooklyn Short, Royce Scortino, Ryan Bostic
Structural Engineer
JAMA
MEP Engineer
IEG
Civil Engineer
Barbara Hall