Lake Conroe Residence

Montgomery
Front Entrance
照片 © Micahl Wyckoff
Back Entrance Night Shot
照片 © Micahl Wyckoff
Back Entrance Day Shot
照片 © Micahl Wyckoff
Mezzanine
照片 © Micahl Wyckoff
Mezzanine 2
照片 © Micahl Wyckoff
Streetview Sketch
图纸 © NANO
Glass Walkway
照片 © Micahl Wyckoff
Courtyard Labyrinth
照片 © Micahl Wyckoff
Courtyard Labyrinth 2
照片 © Micahl Wyckoff
Kitchen
照片 © Micahl Wyckoff
Stair Detail
照片 © Micahl Wyckoff
Great Room Section
照片 © Micahl Wyckoff
Great Room
照片 © Micahl Wyckoff
Aerial
照片 © Micahl Wyckoff
建筑师
NANO Architecture | Interiors
位置
Montgomery
年份
2017
楼层
1-5层

This 5,500 SF contemporary residence on Lake Conroe was designed around two primary features – the first was the development of a suspended office space within the triple height space. Stealing a maneuver from Louis Kahn, the resulting atrium platform is interpreted as a second floor (as stipulated in the development guidebook of maximum height) while delivering the spatial quality and views requested by the owners and seized upon as an opportunity by the design team.

The second challenge was environmental. After viewing multiple possible sites, it was agreed that the selected site met all the clients’ needs except one – the view towards the lake would have the most glazing and would be facing almost dead west into the setting sun. By varying the angles of the various living spaces, some solar gain would be alleviated, while also emphasizing varying angles of vision and privacy concerns. The solution was to install high performance curtain wall and storefront systems, in combination with screening devices and insulated metal framed tubes to reduce solar and thermal gain.

After an intensely hot summer and last year’s hurricanes, the project has performed as desired and expected, resulting in the same utility bill amount as in the spring.

The project is further accentuated by its inclusion of a courtyard and separated public entry. Part of this was the creative interpretation of the design guideline, but also reflects a desire of the client (originally from New Orleans) to have a garden courtyard, as well as a largely “see through residence” while maintaining a level of privacy from the street level.

Finally, the first floor glazing folds and slides away to bring the entire lake front and associated exterior pool and exterior kitchen into one continuous space.

相关项目

  • Dialogue Center “Przełomy”
    KWK Promes architect
  • Hotel in Czorsztyn
    KWK Promes architect
  • Farmhouse with Lap Pool
    GLUCK+
  • Bar House
    GLUCK+
  • Bronx Preparatory Charter School, Bronx
    GLUCK+

杂志

以下出品方的其他项目 NANO Architecture | Interiors

640 Camp Street
New Orleans
2513 Metairie Road
New Orleans
700 Baronne Street
New Orleans
Festival Productions
New Orleans
GNO Inc.
New Orleans
Rock N' Sake
Metairie