Mercer Modern

Mercer Island
Mercer Modern (Wittman Estes)
Foto © Rafael Soldi
Mercer Modern (Wittman Estes)
Foto © Rafael Soldi
Mercer Modern (Wittman Estes)
Foto © Rafael Soldi
Mercer Modern (Wittman Estes)
Foto © Rafael Soldi
Mercer Modern (Wittman Estes)
Foto © Rafael Soldi
Mercer Modern (Wittman Estes)
Foto © Rafael Soldi
Mercer Modern (Wittman Estes)
Foto © Rafael Soldi
Mercer Modern (Wittman Estes)
Foto © Rafael Soldi
Mercer Modern (Wittman Estes)
Foto © Rafael Soldi
Mercer Modern (Wittman Estes)
Foto © Rafael Soldi
Mercer Modern (Wittman Estes)
Foto © Rafael Soldi
Mercer Modern (Wittman Estes)
Foto © Rafael Soldi
Mercer Modern (Wittman Estes)
Foto © Rafael Soldi
Mercer Modern (Wittman Estes)
Foto © Rafael Soldi
Mercer Modern (Wittman Estes)
Foto © Rafael Soldi
Mercer Modern (Wittman Estes)
Foto © Rafael Soldi
Architetti
Wittman Estes
Sede
Mercer Island
Anno
2018
Architect
Wittman Estes
Design Team
Matt Wittman AIA LEED AP, Jody Estes, Hayley Snider
Structural Engineer
Josh Welch Engineering
Builder
Ian Jones, Treebird Construction

Mercer Modern is a midcentury home located on a hillside on a 15,539 SF lot in Mercer Island, WA overlooking Lake Washington. The original house had great bones but was disconnected from the outdoors. Wittman Estes wanted to give the family a way to live outside and connect with their Southern California roots. Originally built in 1969, the post and beam structure had fallen into disrepair, and had a layout that was out of sync with the casual modern lifestyle for a young family with two children.

The owner is Melanie Owen, a fashion designer with a keen interest in interior design and outdoor living. Originally from Southern California, her design sensibilities were rooted in SoCal surfer culture and the casual and open vibes of beach living. Both Melanie and her husband, Matt, work in fashion and clothing and have deep interests in texture, materiality, and a spaces with a comfortable lived-in feeling.

Ms. Owen’s roots in Southern California brought a love for bright, light tones, and simple open spaces. Together with the architect, this vibe was mixed with Pacific Northwest traditions of wood tones and highly crafted built-in furniture. The goal was to create spaces that had both the qualities of Southern California modernism with a warmer, high quality carpentry that the Puget Sound region is known for.

The outdoor deck has a ipe decking and built in seating. Cedar slat walls screen the neighboring houses while allowing the sunlight to filter through the screens. The kitchen was reconfigured to orient to the outdoors encourage an easy connection between the living room, dining room, and outdoor space. A concrete and glass stair connect the upper terrace to the garden and landscape. “We sought to connect the spaces in so the family could be relaxed and cruise barefoot going indoors and out”, says Wittman. The breezy and lightweight feeling of the material palette encourages the family to step outside and connect with the sunlight and views over Lake Washington and towards the downtown Seattle skyline.

Progetti collegati

  • Herman Miller National Showroom
    Krueck Sexton Partners
  • The Ark, Condominiums
    Form4 Architecture
  • SFMOMA Rooftop Garden
    Jensen Architects
  • Kokoris Residence
    Jensen Architects
  • Turner Duckworth Offices
    Jensen Architects

Rivista

Altri progetti di Wittman Estes

Yo-Ju Courtyard House
Bellevue
Grasshopper Studio
Seattle
Hood Cliff Retreat
Hood Canal
Duwamish Crossings
Aldo Beach House
Hood Canal
Tsuga Towhomes
Seattle