Photo © Tom Rossiter
Photo © Tom Rossiter
Photo © Tom Rossiter
Photo © Tom Rossiter
Photo © Tom Rossiter
Photo © Tom Rossiter
Photo © Tom Rossiter
Photo © Tom Rossiter
Photo © Tom Rossiter
Photo © Tom Rossiter
Photo © Tom Rossiter
Photo © Tom Rossiter
Photo © Tom Rossiter
Dessin © JGMA
Dessin © JGMA
Dessin © JGMA
Dessin © JGMA

SOS Children's Villages - Roosevelt Square

 Retour à la liste des projets
Lieu
Chicago, IL
Année
2020
Client
SOS Children's Village
Équipe
Juan Moreno (Project Design Principal), Dan Spore (Project Manager)
Development
Lendlease
Structural Engineer
TGRWA
Civil Engineer
Knight Partners LLC
MEP Engineer
Cosentini Associates
Landscape Architecture
Site Design Group

The design for the new SOS Children’s Villages Illinois and Maestro Cares Community Center exemplifies a unification of SOS’s child-fostering mission, with the surrounding family “villages” of the Roosevelt Square community. The prominent corner site along the active Blue Island Avenue, just south and west of Chicago’s downtown area, welcomes engagement with adjacent residential neighborhoods, while presenting a positive and compelling outward image to the public.

SOS Children’s Villages Illinois’s Roosevelt Square Community Center is a new single-story Cross Laminated Timber (CLT) office and community center with kitchen space near their Roosevelt Square Village property.

This center is an 11,000 square foot space that serves the children and families at Roosevelt Square Village and surrounding communities. Programs include academic, therapeutic, social, and recreational support; multi-use spaces for community members to connect to public resources and engage in training, activities, and events; and a signature culinary kitchen providing food and nutrition education, as well as job-skills training for the hospitality industry. In addition to the more than one hundred children and families cared for by SOS Illinois, more than 5,000 people from the surrounding neighborhoods are served by the center.

JGMA’s design is a physical manifestation of the forward-thinking nature of the SOS Children’s Villages organization. In the roof, solar panels are located to generate direct electricity to the center, reducing electricity costs and CO2 emissions. Inside the blue corrugated metal panel, the one-story building creates a dialogue which is fostered between private programming, administrative and counseling offices, and more open, collective, and communal programs: group computer, study areas, community event space, and a learning kitchen.

SOS Children’s Villages Illinois is served by public transportation (CTA 60 bus and Blue and Pink rapid transit line stations), automobile, bicycle, and pedestrian access. Through these many modes of accessing the new location, the SOS Children’s Villages participates in and augments the vibrancy of the existing neighborhood.

Processional approaches to the building through a public plaza and community gardens also contribute to a sense of arrival, while establishing a positive street presence, clear site circulation, and community-oriented outdoor gathering. Ultimately, this new center facilitates and encourages community interaction, while providing for safe and comfortable facilities for children, families, and staff.

Autres projets de JGMA

Humboldt Park Health
Chicago, IL
O'HARE GLOBAL TERMINAL DESIGN COMPETITION
LATHROP HOMES REDEVELOPMENT MASTERPLAN
Chicago
CRISTO REY ST. MARTIN COLLEGE PREP
Waukegan
Instituto Health Sciences Career Academy High School
Chicago, IL