2018
The new MALI Museum
MALI - Lima Contemporary Art Museum

We envisioned The new Mali Contemporary Art Museum as a place to welcome the community and the visitors to participate and experience art, architecture and nature at once.
The new museum is designed to respect the surrounding area and minimize its impact on the historic existing museum. We achieved this by the use of a gentle landscape intervention, a simple “slit”, formally inspired by Lucio Fontana’s minimal series of slashes paintings. Taking inspiration from the courtyard of the existing museum, our design seeks to create a protected “screened in” place of assembly. However, instead of being wrapped by a building, our courtyard is first carved in the earth, then open to the city and to the park, becoming the gateway to the new underground museum.
By ramping down a fully accessible linear plaza, and situating the new contemporary wing of the museum along it, opposite the existing museum, we guarantee a continuous and indispensable visual connection between the new and the old museum.
A newly planted forest of trees on top of the new museum creates a green filter that provides both shade from the solar rays as well as acoustical screening for the “linear plaza” from the city’s noisy streets.
Once inside, the simplicity gives way to a complex, flexible and multi-leveled space, where functions relate visually and physically to each other and most importantly to the existing historic building.
The North-East orientation of the building’s solely exposed, and glazed portion, is designed to take full advantage of the early morning beneficial solar radiation, while screening it from both the mid-day strong solar impact and the end of the day horizontal sun rays. The Metro entry is moved inside the newly created forest portion of park at west of the new museum, therefore allowing for a more gentle and pleasant entry gate to the subway and at the same time a wider and calmer entryway to our ramped plaza.

2018
Kips Island Auditorium
Riga Auditorium Competition - 1st Prize Winner

The new Kip Island Auditorium is an opportunity to bring new life to the the Riga exhibition complex. Working simultaneously on the new auditorium and on its immediate surrounding, our goal was to transform a very specific visited destination into a new vibrant destination, inspiring public gathering for citizens and visitors alike.

The Auditorium building as an urban lighthouse - The new auditorium architecture and its location are the result of a functional and programmatic ambition: by placing it centered and elevated above the current lobby, we were able to guarantee an easy access and seamless circulation, both horizontally and vertically, among the three buildings. Its strategic location also allowed us to guarantee a much needed uninterrupted circulation between the current front and back of the exhibition center.
Two generous entrances are created, one towards Ķīpsalas iela the other towards Zunda krastmala, resulting in a building of equal importance on all sides with no front or back.
The auditorium, with its open and flexible layout becomes the focal point of the entire complex. An incubator for social exchange and entertainment. Its elevated position not only allows for sweeping views of the immediate surrounding and all the way to the city, but it also transforms it into an urban lighthouse of sort, a strong reference icon for the entire Kip island.

The Car Park as a Green Park: By gradually elevating the existing surrounding landscape we were able to conceal the required car park below newly created green platforms: a new elevated park for the benefit of the entire island community.

International Design Competition: 1st Prize Winner

2016
Varna Public Library
Varna Public Library

The new public library in Varna is a permeable cultural container, an incubator for social interaction.
As a vertical urban plaza, it gathers visitors of all ages in an open and inviting environment. Through a seamless blend of interior and exterior, visitors are able to move deep into the building without loosing connection with the surrounding city.
Staggered volumes containing traditional library programs, such as areas for individual concentration and areas for socialization, float within a permeable envelope to create open spaces, both indoor and outdoor, for social interaction.
The city and the library, connected uninterruptedly at ground level, continue their communication throughout the upper floors.
The envelope is clad with mesh of varied densities to control solar exposure, daylight and transparency. The most dense areas being at the storage floors near the urban ground level, and the least dense at the upper levels where uninterrupted views of the surrounding are guaranteed all the way to the sea.