O.N.S. Flagship

New York
Photo © Eric Petschek
Photo © Eric Petschek
Photo © Eric Petschek
Photo © Eric Petschek
Photo © Eric Petschek
Photo © Eric Petschek
Photo © Eric Petschek
Photo © Eric Petschek
Photo © Eric Petschek
Photo © Eric Petschek
Photo © Eric Petschek
Photo © Eric Petschek
Photo © Eric Petschek
Photo © Eric Petschek
Architects
COLLECTIVE
Address
201 Mulberry St, New York, NY 10012 New York
Year
2020
Client
O.N.S.
Team
Betty Ng, Juan Minguez, Alex Wu
EXECUTIVE ARCHITECT
Tang Kawasaki Studio
PHOTOGRAPHY
Eric Petschek
LIGHTING DESIGNER
Silver Shoe Design
CURTAIN FABRICATOR
Gerriets International
DRAPERY TEXTILE
Kvadrat
CERAMIC TILE MANUFACTURER
Mutina Ceramica
RESIN ARTIST
Facture Studio
FIBERGLASS FABRICATOR
Advanced Composites
STRUCTURAL ENGINEER
B-Cubed Engineering
MECHANICAL ENGINEER
Cgm Engineering
CODE CONSULTANT
Xux Consulting
GENERAL CONTRACTOR
Ce Construction

The design of the O.N.S. Flagship was a pure hyper rationalization of history, context, site constraints, program and the brief given by O.N.S.

The site was previously used as a garage measuring 30 meters in depth, with a sectional change sloping 1.5m downwards from street level. The very deep spatial quality of the existing site and its height drop are challenges for ground level retail, in which the store frontage area is proportionately small, and the depth of the store would require strategies to bring visitors into the store, where a big sky light is located.

O.N.S. HOUSE & THE STAGE

COLLECTIVE turned these existing context and constraints into opportunities. The Substantial depth is mitigated through zoning the space into two areas – the primary retail outlet is brought to the front up against the storefront as a standalone wooden box, engaging the neighbourhood with a “Nolita scaled” store presence; the second zone of the O.N.S. Flagship is “The Stage” which will accommodate creative engagements through hosting cultural events.

RAMP

COLLECTIVE took inspiration from the site’s original tectonic of a garage, injecting a full-length ramp, bridging the street level to incrementally descending 1.5 meters downwards, with a continuous layer of plant-based asphalt flooring. The Ramp allows a natural flow of circulation from a higher point entering the very deep area at the back of the store. Meanwhile, its hovering presence performs as an object in the space.

STAGE & PROPS

“The Stage” is a programming statement for O.N.S.: instead of a permanent retail display area, it is a “stage” occupied by specifically designed “props” as retail display furniture scattered in space strategically, creating a “retail stage set”.

“The Props” include mobile retail display units, curtain room, till, and changing rooms; the material we used in the store were carefully chosen by taking cues from the street – ceramic tiles, steel ramps, fibre glass objects while their bright array of blue and green colours counteracts the crudeness of the black asphalt and steel.

STAGE & CURTAIN

The highlight of “The Stage” is an area defined by an obliquely cut curtain that stands rigidly straight as a soft wall defining a room. The curtain can be deployed and transformed into a 30-meter-long backdrop that hovers over the tall space, together with the colourful display props, the area feels immediately domestic, with living-room like comforts and activated into a Stage for events.

The Stage provides versatility to accommodate the changing retail and cultural engagements. It is a new type of event venue within a traditional retail store, where hybridization can happen with cross-disciplinary showcases, allowing different set-ups to accommodate a variety of creative disciplines internationally.

COLLECTIVE’s design focuses in strengthening its presence in Nolita, not only as a clothing brand that offers comfortable, versatile everyday garments, but also as an inward extension of the street, welcoming visitors to naturally flow into a engaging space, this ease of flow places O.N.S. a driver of culture and inclusiveness in the Nolita community and New York City.

Related Projects

  • Herman Miller National Showroom
    Krueck Sexton Partners
  • The Ark, Condominiums
    Form4 Architecture
  • SFMOMA Rooftop Garden
    Jensen Architects
  • Kokoris Residence
    Jensen Architects
  • Turner Duckworth Offices
    Jensen Architects

Magazine

Other Projects by COLLECTIVE

New York State Canal System
New York
Tatler Asia Headquarters
Hong Kong, China
Seeds of Time
Shanghai, China
PENICILLIN
Hong Kong, China
kapok Sun Street
Hong Kong, China
Wavy Weaving Wall
Hong Kong, China