Glassell School of Art, MFAH

Houston
Night view, west elevation
Photo © Richard Barnes
Day view, west elevation
Photo © Richard Barnes
View of The Brown Foundation, Inc. Plaza by Nevins & Benito Landscape Architecture, D.P.C. from the Lillie and Hugh Roy Cullen Sculpture Garden. Cloud Column (1998–2006) by Anish Kapoor, rear; and Bird (Oiseau) (1968) by Joan Miró, foreground
Photo © Richard Barnes
Facade detail, south elevation
Photo © Richard Barnes
Interior
Photo © Richard Barnes
Studio classroom
Photo © Richard Barnes
Watercolor sketch by Steven Holl
Drawing © Steven Holl Architects
Watercolor sketch by Steven Holl
Drawing © Steven Holl Architects
Architects
Steven Holl Architects
Address
5101 Montrose Boulevard, Houston
Year
2018
Client
The Museum of Fine Arts Houston
Associate Architect
Kendall/Heaton Associates, Inc.
Landscape Designer
Deborah Nevins & Associates, Inc. in collaboration with Nevins & Benito Landscape Architecture, D.P.C.
Construction
McCarthy Building Companies, Inc.

The Museum of Fine Arts, Houston redevelopment has the unique chance to expand the museum’s campus as an integral experience open to the community. Horizontal activity, transparency and porosity will unify the new MFAH, and provide inspiring and inviting public spaces. The lush Houston vegetation, refreshing sound, and reflections in water are all part of a new campus experience elevating the poetry of art.

The new ‘L’ shaped Glassell school shapes the Brown Foundation Plaza which extends the space of the Lillie and Hugh Roy Cullen Sculpture Garden by Isamu Noguchi.

The inclined plane of the roof shapes an amphitheater and a public path to a rooftop garden overlooking the whole MFAH campus.

There are 3 gallery spaces in the building:
1) At the ground level café space overlooking the plaza
2) At the Education Court connecting to a sculptural tunnel to the future Nancy and Rich Kinder
Building
3) At the top of the forum on the second floor

The main entry opens to a cascade of levels at the forum shaping an informal learning space directly opening to a 75 seat auditorium.

There are 23 studios shared between the Core Program and Junior School and 8 core-fellow studios. All of these have been designed with flexibility, great light, and fine proportions.

We are very enthusiastic about the simple planar structural pieces of sandblasted concrete which begin with the angle of the inclined roof plane and give character to the inner spaces of the building in the spirit of simplicity and directness employed by Mies Van der Rohe’s original building. The concrete planes alternate with large translucent panels to provide ideal diffuse light to the studios. As an educational building it tells us how it is made. Winston Churchill said “First we shape our buildings, and then they shape us.”

We sincerely hope our new Glassell architecture contributes to the optimistic shaping of future education in the arts for Houston and beyond.

Related Projects

  • Von-Helmholtz-Realschule Wuppertal, Sanierung, Restaurierung und Erweiterung
    Peter Hinschläger Fotografie
  • Teshikaga Junior High Shool
    Atelier BNK
  • Bundeshandelsakademie
    Hans Mesnaritsch
  • Fassadengestaltung für drei Plattenbauschulen
    Knoche Architekten
  • Ecole de Bois-Genoud / Localarchitecture
    Matthieu Gafsou Photography

Magazine

Other Projects by Steven Holl Architects

Cité de l'Océan et du Surf
Biarritz, France
Horizontal Skyscraper
Shenzhen, China
Nelson-Atkins Museum of Art Bloch Building
Kansas City
Knut Hamsun Center
Hamaroy, Norway
Daeyang Gallery and House
Seoul, South Korea
New Wing of Mumbai City Museum
Mumbai, India