Forest House

Truckee
Photo © Joe Fletcher
Photo © Joe Fletcher
Photo © Joe Fletcher
Photo © Joe Fletcher
Photo © Joe Fletcher
Photo © Joe Fletcher
Photo © Joe Fletcher
Photo © Joe Fletcher
Photo © Joe Fletcher
Photo © Joe Fletcher
Photo © Joe Fletcher
Photo © Joe Fletcher
Photo © Joe Fletcher
Photo © Joe Fletcher
Photo © Joe Fletcher
Photo © Joe Fletcher
Photo © Joe Fletcher
Photo © Joe Fletcher
Photo © Joe Fletcher
Photo © Joe Fletcher
Photo © Joe Fletcher
Photo © Joe Fletcher
Photo © Joe Fletcher
Architects
Faulkner Architects a.p.c.
Location
Truckee
Year
2020
Project Team
Architecture: Faulkner Architects | Contractor: Glennwood Mountain Homes | Interior Designer: Rory Torrigiani, Natalie Zirbel | Civil Engineer: Shaw Engineering | Structural Engineer: CFBR Structural Group | Mechanical Engineer: Sugarpine Engineering | El
Faulkner Architects Design Team
Gregory Faulkner, Principal | Breanne Penrod, Project Manager

A luxuriant forest of Jeffrey and sugar pine mixed with white and red fir covers this two acre site at roughly 6,300 feet above sea level in the Martis Valley near the north shore of Lake Tahoe. Gently sloped, the site falls toward the south with views to the Northstar California ski resort. The simple rectangular plan is placed to minimize impact on the site, leaving a three-dimensional screen of 115 trees 60 to 90 feet tall surrounding it. The smaller second level contains sleeping rooms.

An ebonized steel rainscreen built of three inch by three inch angles, spaced one inch apart repeats the texture and function of the bark of adjacent trees, protecting the vulnerable wood-framed portions of the house from wildfire like a large spark arrestor. The elongated south-facing rectangle collects solar energy in winter. The 4,500-square-foot, four-bedroom house is fitted with radiant heat as well as enhanced glazing, mechanical electrical equipment, and insulation. Low maintenance contributes to sustainability.

Materiality and fenestration are ordered as dark light reversals that repeat the behavior of the forest. A concealed, directional entry builds time into the arrival sequence, extending and connecting the experience to the environment. Movement in route to the entry point, parallel with the form, allows association with the dwelling prior to entering. Translucent green glass screens bathe the entrance in color that associates with the tone of the surrounding evergreen forest.

Inside, continuous south-facing sliding glass opens the living area to a covered deck that floats just above the ground, sans railing. Materials that are consistent throughout the house include cut basalt stone floors, unfinished reclaimed teak ceilings and floors, board-formed concrete, and white gypsum. Continuous recesses in the ceilings conceal light fixtures and fire sprinklers. Three-dimensional skylights wrap from the roof down the wall, allowing light to pour in and offering views to the stars at night. Polished galvanized steel panels at the fireplaces reflect images and movement of the inhabitants throughout the day.

Related Projects

  • Lichtfabrik - More Light, Less Factory
    Bollinger + Fehlig Architekten GmbH BDA
  • Friedrichstraße
    Bollinger + Fehlig Architekten GmbH BDA
  • Villa K
    LOVE architecture and urbanism
  • Wettbewerb Restaurant Thalersee
    BÜRO KLK OG
  • Paysage de Feu
    Vazio S/A

Magazine

Other Projects by Faulkner Architects a.p.c.

Miner Road House
Orinda
Creek House
Truckee
Big Barn
Glen Ellen
Burnt Cedar
Incline Village
Lookout House
Truckee