152 Elizabeth Street Residence

New York City
Photo © Paul Warchol
 
 
Photo © Paul Warchol
 
 
Photo © Paul Warchol
 
 
Photo © Paul Warchol
 
 
Photo © Paul Warchol
 
 
Photo © Paul Warchol
 
 
Photo © Paul Warchol
 
 
Photo © Paul Warchol
 
 
Photo © Paul Warchol
 
 
Photo © Paul Warchol
 
 
Photo © Paul Warchol
 
 
Photo © Paul Warchol
 
 
Photo © Paul Warchol
 
 
Photo © Paul Warchol
 
 
Photo © Paul Warchol
 
 
Photo © Paul Warchol
 
 
Photo © Paul Warchol
 
 
Photo © Paul Warchol
 
 
Architects
Gabellini Sheppard Associates LLP
Address
152 Elizabeth Street, 10012 New York City
Year
2017
Stories
5-20 Stories

Situated within the seven-unit ultra-luxury condominiums at 152 Elizabeth Street, the model apartment exemplifies the environmental elements of light, air, sound and water that define the condominium’s identity.
Embellishing the artful play of light and shadow in the lobby of the building, the model apartment interior similarly captures the natural light diffused through the six foot tall operable windows balanced by the nine feet tall floating white ceiling and wall planes, carrying the signature Gabellini Sheppard ‘reveals’ that serve to create the sense of floating volumes within a continuous space. The natural daylight with north and south exposures and floating effect of the ceiling and walls is paired with ambient light features that carefully illuminate the interior accentuating the abundant light, providing an ambient glow within the spatial composition. Light is thought about as a material substance with tangible qualities in and of itself and serve to activate spaces and elements throughout the apartment. Spatial illumination features such as light veils, perimeter ambient lines of light and gradated light planes are employed to create a harmonic sense of place, exemplified within the light niche by the apartment foyer.
Complementing the ambient radiance, the white oiled wide plank Dinesen oak wood flooring brings a sense of warmth and comfort with the varied wide widths demonstrating the traditional Danish method of installation by utilizing the majority of the tree material, eliminating the unusable excess typically produced. The Dinesen wrapped gallery serves a dual purpose creating a visual separation between public and private spaces. This is highlighted by the full height Dinesen doors of the master bedroom designed to seamlessly pocket into the corridor walls, creating a continuous surface, enabling the accessible flow throughout the apartment.
Sound is conceived for the interior space as a cocoon for living filled with an ambient, tactile buoyancy. Interior acoustical materials are utilized between rooms and floors to enhance the sense of privacy while the glass curtain wall of windows uses enhanced acoustic glazing to seal out extraneous noise and balance the level of comfort and calm within. This is addressed in both public and private areas, especially within the well-appointed bedroom spaces.
The element of air is also very carefully considered. Filtered air will be delivered and controlled throughout all living areas creating a sense of comfort and balance to the prevailing external temperatures and varying seasonal conditions. Vents and grills are carefully concealed and integrated to deliver purified air while remaining complementary to the harmonious spatial theme of each unique apartment. Furthermore, a gallery-grade dehumidification system is employed anticipating the potential for art collectors for the display of their collections as well as preserving material palette integrity.
Drawing from the traditional Japanese joinery methods, Dinesen oak veneer panels compliment the Eucalyptus veneer of the kitchen, continuing the design language throughout with a custom sliding island countertop designed by Gabellini Sheppard and fashioned by Italian brand Minimal wrapped in honed Fango stone. The highlight of this feature gives the residences the option of disguising the daily activities of utilizing the stove, sink, and faucet. Gaggenau appliances custom millwork and high performance hardware complete the bespoke kitchen outfit details.
From the illuminated water wall at the entry vestibule to the cascading water-walls and tranquil pools of the main terraces, water is introduced as an integral element within the apartments.
Bathrooms are conceived as light and water chambers which celebrate the soothing act of bathing. Accommodating the generous light wells from the generously proportioned master bath windows, the translucent glazing of the glass sliding doors at the bathtub soften the abundance of light from both northern and southern exposures. The spatial materials of the bathing chamber are enhanced by the Honed white Bianco Sivec marble panels which have been hand selected and inspired by Roman bathing traditional elements, as a spa-like relaxation chamber with soaking tubs, and radiant-heat flooring. Fine details establish the rooms such as the satin finish stainless stain hardware joinery, custom designed by Gabellini Sheppard, interpreted by the fine craftsmanship of Rhett Butler.
These residences have been individually tailored to create the most optimal proportioning and layout of space. Every design choice is complimentary and fluid, allowing for the enhancement of comfort by elevating the daily activities, while at the same time heightening the functional performance of life with the aesthetics of living.

Related Projects

Other Projects by Gabellini Sheppard Associates LLP